Advertise Here

~{*MuJahiDaLQuluB*}~

- Another Blogger Blog's

Khaifahaluk sahabat2 sekalian…


Sebelum jari-jemari ini menari di atas papan kekunci laptop,diri ini terfikir,mahukah kita menggantikan jari jemari ini dengan segunung emas?Sanggupkah kita? Dan mahukah kita gantikan selaut mutiara untuk digantikan mata,hidung kurniaan Allah..Sanggupkah kah kita?SubhanaAllah sungguh besar hikmah kejadianMu walaupun hanya selehai bulu mata.

Introduction di atas hanyalah sekadar satu renungan ataupun muhasabah diri kita.insyaAllah semoga kita tergolong dalam golongan yang bersyukur kepadaNya.

Ingat lagi tak satu slot dalam KETIKA CINTA BERTASBIH.Ibu Khairul Azzam tak bagi Khairul Azzam berkahwin dengan gadis yang tidur selepas subuh walaupun gadis itu sopan pakaiannya.Sahabat tak nak ke suami a.k.a Khairul Azzam??Apa-apa pun seperti yang kita selalu dengar,jdilah solehah dlu baru dapat yang soleh..

Tapi kalau kita tengok zaman sekarang,tidur selepas subuh seolah2 dah jadi trend remaja.Tapi adakah Islam, menggalakkan kita tidur selepas subuh?Waktu tidur yang paling kritikal ialah selepas subuh,waktu itulah kita mimpi pelik2,rasa waktu sekejap je berlalu..Sebenarnya itu semua hanyalah mainan syaitan..

"Pagi hari bagi seseorang itu seperti waktu muda dan akhir harinya seperti waktu tuanya." (Miftah Daris Sa'adah, 2/216). Amalan seseorang di waktu muda berpengaruh terhadap amalannya di waktu tua. Jadi jika seseorang di awal pagi sudah malas-malasan dengan sering tidur, maka di petang harinya dia juga akan malas-malasan pula.

OK..Sekadar nak berkongsi beberapa tips bagi mengelakkan tidur lepas subuh..

Tidur Awal


Mungkin tips ini susah untuk kita amalkan terutama student.Sebenarnya maksud awal di sini bukanlah bukan 9 atau 10 pm..kalau boleh elakkan tidur selepas pukul 12.InsyaAllah waktu tidur yang cukup seorang student lebih kurang 5 jam.Tidur pukul 12 then bangun apabila masuk subuh.(kalau bangun sebelum subuh lagi bagus^^)kalau bangun awal boleh jgak nak study.insyaALlah time tu otak kita dalam keadaan tenang lagi. Mengikut kajian yg telah dijalankan, gelombang otak diawal pagi adalah stabil dan amat menyerupai gelombang bumi, iaitu gelombang alpha. Gelombang alpha adalah gelombang yg tidak terlalu rendah dan tidak terlalu tinggi, moderate dan tenang. Gelombang ini memberikan rasa keselesaan kepada otak dan apabila otak berada didalam keadaan ini, kita dikatakan berada dalam ‘alpha state’.


Al-Mathurat & Al-quran

Mungkin masa solat subuh,banyak kali kita menguap,mata pun asyik nak terpejam je.Qunut pun selalu lupa baca.Percaya lah semua itu syaitan yang memang tidak suka apabila hamba Allah sujud pada Allah.Lawan perasaan itu,lepas solat subuh terus amalkan bacaan al mathurat dan ikuti dengan bacaan al Quran(mgkin bca half page al quran pun da cukup untuk halau syaitan2 yang bergayut kat bulu mata)Kalau still ngatuk,berhenti sekjap bca,minum2 air dulu ke lepas tu sambung balik.

Makanan rohani

Entah-entah kita rasa mengantuk pagi2 ni sebab rohani kita tak cukup makan..Rohani dan iman kita masih lagi tidak kuat untuk melawan syaitan..Selesai je membaca al mathurat,terus mengadap computer dan layari internet sambil mendengar alunan al quran.Lagi bagus kalau pagi-pagi kita sediakan santapan rohani dan iman dengan membaca blog2 ataupun artikel yang bermanfaat.

Kemas rumah & hobi

Kadang-kadang tengah mengadap comp pun boleh mengatuk kan?kalau masih lagi mengatuk,pergi ke tempat tidur tapi jangan baring,tapi lipat selimut kemas2 dan tegangkan katil biar kita sendiri rasa sayang nak tidur balik.Kalau kita tengok mak2 kita,apa yang dia buat pagi2..biasanya mereka akan basuh,jemur dan lipat pakaian,sapu2 sampah..haa apa kata kita pun buat mcam mak2 kita..kemaskan rumah(kiranya senaman kecil dalam rumah la ni)..insyaAllah take time jugak kemas rumah ni,nanti sedar2 je kat luar rumah mr sun dah tersenyum kat kita.kalau rasa malas2 nak kemas rumah,buat je apa2 yang kita suka(mksdnya hobi kta)tapi jangan tidur pulak @ wat apa2 yang xberfaedah..:)

Sarapan

Jangan lupa untuk bersarapan sebab dah alang-alang kita tak tidur lepas subuh.Sebelum sarapan,minum segelas air suam..insyaAllah kita akan segar..Lagi bagus kalau kita masak sarapan pagi..biar semangat sikit pagi-pagi ni..

Mandi

Walaupun tips mandi ini last tapi tips ni la paling penting untuk elakkan tidur selepas subuh.. Sebab kita semua tau hikmah islam menggalakkan umatnya mandi ialah dapat segarkan badan dan elakkan penyakit..kita boleh pilih bila kita nak mandi tapi jangan lah terlalu lewat sangat.kalau kita mandi selepas subuh,apa kata selepas mandi terus berwudhuk dan solat sunat dhuha.

Bangun tidur+santapan rohani+bersenam+santapan jasmani+mandi=have a nice day^^