Advertise Here

~{*MuJahiDaLQuluB*}~

- Another Blogger Blog's


Ainul Mardhiah merupakan seorang bidadari yang paling cantik dikalangan bidadari-bidadari yang lain .Suatu pagi (dalam bulan puasa) ketika nabi memberi targhib (berita-berita semangat di kalangan sahabat untuk berjihad pada agama Allah) katanya siapa-siapa
yang keluar di jalan Allah tiba-tiba ia shahid, maka dia akan dianugerahkan seorang bidadari yang paling cantik dikalangan bidadari2 syurga. Mendengar berita itu seorang sahabat yang usianya sangat muda teringin sangat nak tahu bagaimana cantiknya bidadari tersebut.... tetapi dia malu nak bertanyakan kepada nabi kerana malu pada sahabat-sahabat yang lain.
Namun dia tetap beri nama sebagai salah sorang yang akan keluar/pergi.Sebelum Zohor sunnah nabi akan tidur sebentar (dipanggil khailulah, maka sahabat yang muda tadi juga turut bersama jemaah tadi... tidur bersama-sama....

Dalam tidur tersebut dia bermimpi berada di satu tempat yang sungguh indah, dia bertemu dengan seorang yang berpakaian yang bersih lagi cantik dan muka yang
berseri2 lalu ditanyanya dimanakah dia... lalu lelaki itu menjawab inilah syurga. Lalu dia menyatakan hasrat untuk berjumpa dengan 'Ainul Mardhiah... lalu ditunjuknya di suatu arah maka berjalan dia... di suatu pepohon beliau mendapati ada seorang wanita yang tak pernah dia lihat kecantikan begitu... tak pernah dilihat didunia ini... lalu diberi salam dan dia bertanya andakah ainul mardhiah... wanita itu menjawab ehh tidakk... saya khadamnya ainul mardhiah
ada di dalam singgahsana sana.

Lalu dia berjalan dan memasuki satu mahligai yang cukup indah dan mendapati ada seorang lagi wanita yang kecantikannya berganda-ganda dari yang pertama tadi sedang mengelap permata-mata perhiasan di dalam mahligai.... lalu diberi salam dan di tanya lagi adakah dia ainul mardiah lalu wanita itu menjawab...eh tidakkk saya hanya khadamnya di dalam mahligai ini...
ainul mardiah ada di atas mahligai sana,..... lalu dinaikinya anak-anak tangga mahligai permata itu kecantikkannya sungguh mengkagumkan... lalu dia sampai ke satu mahligai dan mendapati seorang wanita yang berganda-ganda cantik dari yang pertama dan berganda-ganda catiknya dari yang kedua.... dan tak pernah dia lihat di dunia.... lalu wanita itu berkata...
akulah ainul mardhiah, aku diciptakan untk kamu dan kamu diciptakan untk aku.... bila lelaki itu
mendekatinya wanita itu menjawab... nantiii kamu belum syahid lagiiii......tersentak itu pemuda itu pun terjaga dari tidurnya lalu dia menceritakan segala-galanya kepada satu sahabat lain, namun begitu dia memesan agar jangan menceritakan cerita ini kepada nabi SAW... tapi sekiranya dia shahid barulah ceritakan kepada nabi.

Petang itu pemuda itu bersama-sama dengan jemaah yang terdapat Nabi di dalamnya telah keluar berperang lalu ditakdirkan pemuda tadi telah shahid. Petang tersebut ketika semua jemaah telah pulang ke masjid, di waktu hendak berbuka puasa maka mereka telah menunggu
makanan untuk berbuka (tunggu makanan adalah satu sunnah nabi). Maka kawan sahabat yang shahid tadi telah bangun dan merapati nabi SAW dan menceritakan perihal sahabat nabi yang sahaid tadi... dalam menceritakan itu nabi menjawab benar...benar...benar... dalam sepanjang cerita tersebut.
Akhirnya nabi SAW berkata memang benar cerita sahabat kamu tadi dan sekarang ini dia sedang menunggu untuk berbuka puasa di syurga....
waallahua'alam..

Berjihad pada agama Allah merupakan satu amalan yang
menjadi kesukaan Allah swt dan ini merupakan sunnah
besar nabi SAW dan kalangan sahabat-sahabat. Setiap
manusia yang mati walaupun berapa umurnya maka akan
ditanya dimanakah masa mudanya dihabiskan.


21 comments:

Senyuman-daie said...

salam..
saya minta izin untuk copy kisah ni dalam blog saya ya. syukran.

Anonymous said...

salam. minta izin juga untuk copy. ya. jzkK... perkongsian cerita yang menarik. ^_^

nurul hanania said...

sungguh mulia ainul mardhiah ni...
beruntung benar sahabat nabi...
dpt memiliki bidadari ainul mardhiah..
subhanallah!!

Anonymous said...

kebanyakan lelaki yg saya survey...tidk mengenali siapa tu ainul mardhiah....pastinyer law para lelaki tahu akn kisah ini,pasti nyer mereka akan berjihad di jalan allah...semga para lelaki sedar akan ganjaran mreka sekiranya jihad d jaln allah....

insan biasa said...

salam alaik. terima kasih atas perkongsian. mohon untuk tag ya...

Anonymous said...

aslkm, afwan...minta izin copy kisahnya ya?
syukron

Anonymous said...

minta izin utk copy ya

Anonymous said...

minx izin tok copy ya

►Nur Ikhram said...

as salam , minta izin untuk copy ya , syukran ya ukhti =)

AIEEEN said...

Assalammualaikum ..
saye nk minx izin 4 copy ye ..
cite ini sgt menarik.. :)
syukran.

[B.N.] KANDS said...

salam..mintak izin utk copy ya..insyaallah..

arni syafira bt shoib said...

salam...mnta copy ye ctanya.....=)syukran

Iman Humairah said...

indahnye ciptaan tuhan..mntak share..

ainul mardhiyyah said...

asalamualaikum...alhmdulillah sya teruja mendengar cerita ini...di samping itu juga bersyukur kerna mendapat gelaran ainul mardhiyyah

dina said...

minta copy... banyak pengajaran.. :D

Syasya Aulia said...

assalamualaikum..sye minta izin untuk copy cerita ini untuk tatapan pengikut di bl0g sye...terima kasih...

E C A H T U L ... said...

assalamualaikum ..
sye pun nak minta izin mau copy je ..
:)

pOHon HiJAu said...

subahanallah...menitis air mata bila menghayati kisah beliau
aku mungkin tidak mampu untuk menjadi seperti Ainul Mardhiah tpi aku mampu mengikuti sunnah sahaja...masyallah
akhirnya pencarian ku selama ini sudah terjawab.sudah lama aku ingin mengteahui siapa insan yg bernama Ainul Mardhiah itu..jazakallah kpd shbt ana yg telah mencari jwpn tok ana

Nurul muslimaH said...

Salam w.b.t. Maaf bertanya. Boleh saya tahu sumber cerita ni diambil dari mana? :)

Anonymous said...

saya nk minx izin untuk copy n page untuk page saya...

deda said...

salam, mintak copy juga ye..=)

Post a Comment